Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Overheid zint op speciale belasting voor huiseigenaren en ondernemers voor ov-projecten
Hoewel de Nederlandse staat momenteel gratis kan lenen voor 10 jaar, is er geen geld gereserveerd voor speciale openbaar-vervoerprojecten, zoals uitbreiding van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn naar Schiphol of het doortrekken van lightrail-netwerken in Zuid-Holland. Regionale overheden en gemeenten komen zo’n 3 miljard euro tekort om dergelijke projecten te bekostigen. De Rijksoverheid bekijkt daarom de optie van speciale belastingheffingen voor groepen die direct zouden profiteren van dergelijke projecten, zo meldt het FD.
Gedacht wordt aan een taks van 5.000 euro per woning voor nieuwbouwwoningen in de buurt van nieuwe ov-trajecten en een hogere ozb-belasting voor huiseigenaren die daar in de buurt wonen van 75 euro per jaar.
2. Marktmacht grootbanken beknelt mogelijk kredietverlening aan MKB
Het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf (MKB) vraagt in vergelijking met andere Europese landen minder vaak bankkrediet aan en krijgt leningen ook minder vaak toegewezen. Dit terwijl de winstgevendheid van Nederlandse mkb'ers hoger is dan gemiddeld in Europa. Dat stelt het Centraal Planbureau in een dinsdag verschenen analyse.
Als mogelijke oorzaken noemt het Planbureau een mogelijk gebrek aan concurrentie tussen de grootbanken in Nederland, de hogere winstmarges die banken kunnen halen op het verstrekken van hypotheekleningen en het ontbreken van een register waar de kredietwaardigheid van bedrijven eenvoudig getoetst kan worden.
3. Audi en Jaguar roepen elektrische SUV's terug: accu's mogelijk brandgevaarlijk
Audi en Jaguar zijn bezig met de uitrol van eigen elektrische SUV's die concurreren met modellen van Tesla. Maar de Europese automakers riepen de afgelopen dagen respectievelijk 1.644 exemplaren van de Audi e-tron en 3.000 van de Jaguar I-Pace terug in de VS. In het geval van Audi gaat het om een probleem dat mogelijke kortsluiting en brandgevaar meebrengt; bij Jaguar betreft het een potentieel mankement bij het remsysteem.
4. Jobhoppende IT'er krijgt er 10 tot 15% bij
Dat jobhoppen vaak tot een hoger inkomen leidt, is bekend. Maar in de IT-branche is de salarissprong volgens onderzoek van Berenschot en AG Connect wel erg groot. IT'ers die het afgelopen jaar trouw bleven aan hun werkgever gingen er gemiddeld 2,3 procent op vooruit, terwijl jobhoppers 10 tot 15 procent meer op hun bankrekening kregen bijgeschreven.
5. Boris Johnson wil rijke Britten een douceurtje van £10 miljard geven
Wat moet je doen om de nieuwe Britse premier te worden? Belastingvoordeeltjes beloven, zo lijkt het. Na Dominic Raab, Michael Gove en Jeremy Hunt komt ook Boris Johnson met een fiscaal plan. De vier Conservatieve politici zijn kandidaat om Theresa May op te volgen.
Johnson wil rijke Britten een belastingkorting van 10 miljard pond per jaar geven, om "de vele mensen te helpen die gevangen zitten in de hoogste belastingschijf", schrijft hij in zijn column in The Telegraph. De grens voor het hoogste belastingtarief wil de blonde Brexiteer leggen bij 80.000 pond.
6. Trump ziet EU-boetes voor Amerikaanse techbedrijven als businessmodel
De Amerikaanse president Donald Trump gaf maandag in een interview met CNBC aan dat Europa profiteert van de miljardenboetes die bedrijven als Google krijgen opgelegd vanwege marktmisbruik. Dat geld zou eigenlijk naar de VS moeten gaan: "Ze krijgen al dat geld. Het zijn onze bedrijven, dus eigenlijk vallen ze onze bedrijven aan. Maar wij moeten eigenlijk doen wat zij doen."
7. ING ziet naar verluidt af van overname Commerzbank
Het ziet ernaar uit dat ING een overname van Commerzbank laat varen. Een overname van de Duitse branchegenoot zou niet in de strategie van ING passen omdat het zich wil richten op eigen projecten, schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt op basis van ingewijden.
Onlangs kwamen er nog berichten naar buiten dat de Nederlandse en Duitse overheid een fusie van de twee banken hebben besproken. Duitsland is met een belang van 15 procent grootaandeelhouder van Commerzbank. Sinds de fusiegesprekken tussen Commerzbank en Deutsche Bank spaak zijn gelopen, gaat het gerucht dat ING op Commerzbank aast. De bank heeft zich daar nooit over uitgelaten.
8. Gaskraan wordt mogelijk eerder teruggedraaid
De Gasunie kan mogelijk toch sneller de gaskraan terugdraaien door maatregelen die voor 2022 zijn gepland, eerder te nemen, schrijft de NOS. Daarmee zou sneller het veilige niveau van 12 miljard kuub gas per jaar worden gehaald, om het door aardbevingen geteisterde Groningen te sparen.
Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een motie waarin wordt gepleit om dat niveau zo snel mogelijk te halen. Minister Wiebes wilde de leveringszekerheid tot nog toe niet ondergeschikt maken aan veiligheidsbehoeften, omdat de Gasunie zei jaarlijks 15 miljard kuub te moeten winnen om huizen en bedrijven in binnen- en buitenland van gas te kunnen voor zien.
9. Oranje opent het WK tegen Nieuw-Zeeland
Om 15.00 uur begint het WK in Frankrijk voor de Nederlandse voetbalvrouwen. Oranje speelt in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland. Na de EK-titel van twee jaar geleden zijn de verwachtingen hooggespannen. Kenners denken dat Oranje makkelijk de groepsfase doorkomt, waarin Kameroen en Canada de volgende tegenstanders zijn.
En dan? Volgens commentator Frank Wielaard hoort Nederland bij de beste zes landen op het toernooi. "Samen met Amerika, Duitsland, Frankrijk, Australië en Japan", zegt hij tegen de NOS. "De wereldtitel is mogelijk, maar dan moet het wel een beetje meezitten."
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:
- Je pensioen aanvullen met €1.000 per maand: het maakt nogal uit of je vermogen wil opeten, of juist in stand houden op je oude dag
- Phishing via mails en social media: zo herken je ‘t en dit kun je ertegen doen
- Salesforce doet met aankoop van data-analysebedrijf Tableau haar grootste overname ooit
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!